Home Туристически маршрути Маршрути към „Хилядолетната история и култура на един мистичен район“ Мистериите на Орфей и орфизма

Мистериите на Орфей и орфизма

Един от най-популярните митични герои е Орфей, роден някъде в пределите на Тракия. Великолепен поет и певец, Орфей си съперничи дори с бога на музиката и песните – Аполон. Невероятният му глас омайва всички живи същества, а по време на похода на аргонавтите за златното руно заглушил опасната песен на сирените и спасил героите.

Известна е драматичната любов на поета с прекрасната Евридика. Ухапана от отровна змия, красавицата умира в деня на тяхната сватба. За да я спаси Орфей слиза в подземния свят на бог Хадес и трогва всички с тъжните си песни. В съвременната наука се смята, че героят е вдъхновител на цяла философско- религиозна система, получила името орфизъм. Приема се, че тя възниква в Тракия в края на второто хилядолетие и 9-8 век пр. Хр. По-късно се разпространява в Гърция и средиземноморския свят. Привърженици на орфизма са били много от римските императори. Това е чисто аристократична концепция, основана върху дионисиевите мистерии.

Остави коментар

Коментари