Начало Начало Мегалити в Родопите

Мегалити в Родопите

0 2807

Мегалитните паметници в Родопите излъчват невероятна енергия, която те пренася в друга епоха, докосва те до друга цивилизация. Завладяващи са и долмените – гробниците от огромни скални монолити, набити в земята, както и скалните светилища, с които се гордее всяка крепост и всеки мегалитен комплекс в Източните Родопи. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мегалитната култура ще откриете в храмовете, в пещерите утроби, които слънцето е оплождало, за да започне животът на земята. Интересен е и богът на слънцето Сабазий до с. Лимец, който е създал житото, както и хилядите скални трапецовидни дупки, изсечени високо в свещените скали на божествената планина.

Забележителна е скалата в живописната местност „Дамбалъ“ („дамлалъ“ – от дамла – капка, тур. – б.а.) до Момчилград. Тя е висока и по нея се стича обилно вода, за която се счита, че е лековита. Точно в 12 часа срещу Гергьовден на 5 срещу 6 май водата започва да тече по скалата и точно по това време от цялата страна се стичат хиляди хора с желание да си вземат от водата и да се пречистят с нея.

Остави коментар

Коментари

Подобни Статии

0 1810