Home Водни ресурси Река Арда

Река Арда

Река Арда е най-голямата река и пълноводна река в Родопите. Извира от Ардин връх, близо до село Арда в Западните Родопи, дълга е 272 км. Арда е десен приток на Марица – влива се в Марица на територията на Гърция. Старото име на Арда е Арпезос – това име днес носят хотел Арпезос и парк Арпезос в Кърджали.

На Арда са изградени три от най-големите язовири в България – Кърджали, Студен кладенец и Ивайловград. И трите язовира са изключително живописни и привлекателни за туризъм. Около тях гнездят редица интересни и редки птици, които привличат природолюбители от цял свят да ги наблюдават, снимат и изучават. Във водите на Арда плува сладководна риба, а на няколко места по язовирите са изградени садкови стопанства.

На река Арда е изградено и водното огледало в град Кърджали, преминаващо през центъра на града, в съседство на чапловата колония, парк Арпезос и пазара на производителите.

Ежегодно през юни по река Арда се провежда регата ”Арда и нейните язовири”, при която каякари и любители на водните спортове от цяла България се събират при хижа Боровица, преминават по язовир Кърджали, след това по язовир „Студен кладенец“ и завършват на стената на язовир Ивайловград. Освен организираната регата, през топлия сезон реката и нейните язовири ежедневно се прекосяват от десетки приключенци и любители на водата – с каяк, с моторни лодки и с гребни лодки. На няколко места по поречието на Арда и язовирите са изградени зони за отдих, за диво къмпиране, за пикник и др.

Остави коментар

Коментари

SIMILAR ARTICLES

NO COMMENTS

Leave a Reply